Ο καθαρισμός των δοντιών είναι πολύ σημαντικός για την υγεία των δοντιών, των ούλων και του στόματός σας. Εάν δεν φροντίζετε σωστά τα δόντια και τα ούλα σας, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα. Αλλά πολλοί άνθρωποι συνήθως δεν είναι σίγουροι πόσο συχνά πρέπει να κάνουν έναν οδοντίατρο να καθαρίζει τα δόντια τους. Εάν σκέφτεστε να κάνετε επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών, θα πρέπει να μάθετε πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας.
Επαγγελματικός καθαρισμός δοντιών
Συνιστάται ιδιαίτερα να ακολουθείτε μια καλή ρουτίνα οδοντικής υγιεινής. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο επιμελής είναι ένας άνθρωπος στη φροντίδα των δοντιών, επιβλαβή βακτήρια εξακολουθούν να αναπτύσσονται στο στόμα. Ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών από έναν υγιεινολόγο θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της πέτρας ή των ιζημάτων που δεν αφαιρούνται με τον τακτικό καθαρισμό. Το πόσο συχνά ένα άτομο πρέπει να καθαρίζει τα δόντια του βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζει ένας ασθενής για το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζονται τα δόντια.
Οδοντιατρικός έλεγχος
Συνήθως συνιστάται σε ένα άτομο να επισκεφθεί τον οδοντίατρο για έλεγχο. Ο γιατρός θα αξιολογήσει τη στοματική υγεία ενός ασθενούς πριν συστήσει τη συχνότητα καθαρισμού των δοντιών. Συχνά συνιστάται για έναν ασθενή να καθαρίζει τα δόντια και να ελέγχεται από οδοντίατρο κάθε έξι μήνες. Αλλά αυτό ποικίλλει για πολλούς ανθρώπους και ορισμένοι οδοντίατροι συστήνουν συχνά να επισκέπτονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ειδικά εάν ένας ασθενής είναι υγιής.
Παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής
Μερικοί ασθενείς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ουλίτιδα ή οδοντική κοιλότητα. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο συχνότερα. Συγκεκριμένοι παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας σε ένα άτομο. Ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει τερηδόνα από τα πολλά σνακ, την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και την κακή οδοντική υγιεινή.
Όσο περισσότερη συσσώρευση πλάκας έχει ένας ασθενής, τόσο πιο πιθανό είναι ο ασθενής να καταλήξει με τερηδόνα. Ένας οδοντίατρος θα έχει την ευκαιρία να αξιολογήσει τα δόντια ενός ασθενούς σε κάθε έλεγχο. Ο οδοντίατρος στη συνέχεια θα βοηθήσει τον ασθενή να αποτρέψει την τερηδόνα. Σοβαρές περιπτώσεις τερηδόνας μπορεί να οδηγήσουν στην αφαίρεση των δοντιών και να καταστήσουν απαραίτητο για ένα άτομο να εξετάσει διάφορες επιλογές θεραπείας για τερηδόνα όπως ο ριζικός σωλήνας.
Χωρίς τακτικό καθαρισμό, οι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν με ασθένεια των ούλων. Η ασθένεια των ούλων, γνωστή και ως περιοδοντική νόσος, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο οστό της γνάθου και σε άλλες σοβαρές περιπτώσεις, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις. Αυτή η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό δοντιών. Η τακτική στοματική υγιεινή στο σπίτι θα βοηθήσει επίσης.
Χρόνιες παθήσεις και φάρμακα
Άτομα με ιδιαίτερα χρόνια προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης θα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο, καθώς αυτοί οι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς σε περιοδοντική νόσο. Άτομα που παίρνουν αραιωτικά αίματος καθώς και άλλα φάρμακα όπως χάπια, πρέπει επίσης να επισκέπτονται τον οδοντίατρο πιο συχνά. Οι ασθενείς με αιμορραγία των ούλων θα πρέπει να φροντίζουν να επισκέπτονται οδοντίατρους πιο συχνά, ειδικά εάν έχουν διαγνωστεί με προχωρημένη ουλίτιδα.